Print deze pagina

Houten vloer leggen

Zelf een houten vloer leggen vergt voorbereiding. Overhaast beginnen met het leggen van de houten vloer zorgt vaak voor problemen achteraf. Er dient namelijk rekening gehouden te worden met het werken van de houten vloer.


 1. Acclimatiseren
  Het klinkt misschien gek, maar hout moet wennen aan de omgeving. Om te voorkomen dat de houten vloer te strak of juist te ruim gelegd wordt moeten de houten vloerdelen acclimatiseren. Dit wil zeggen: laten wennen aan vochtigheidsraad en temperatuur ed. Laat de houten vloerdelen tenminste een week, maar liever langer, liggen op de plek waar de houten vloer moet komen
 2. Ondervloer
  We hebben het al eerder genoemd, maar het is ook erg belangrijk. Houten vloeren zijn gevoelig voor vocht. Om te voorkomen dat er van onderuit vocht in de vloer trekt leggen we eerst een plastic folie op de ondergrond.laat dit folie een stukje langs de wand omhoog komen.
 3. De eerste planken van de houten vloer
  De eerste delen van de houten vloer leggen we met afstandhouders ongeveer een centimeter vrij van de wand. Dit noemen we de zwelnaad en is bedoeld als bewegingsruimte voor de houten vloer.
 4. zelf houten vloer leggen, leggen houten vloerVerbinden van de vloerdelen
  De houten vloerdelen lijmen we vervolgens aan elkaar door de lijm aan te brengen in de groef. Daarna kloppen we de delen met een hamer vast. Gebruik hiervoor een stukje afvalhout om te voorkomen dat de houten vloer al tijdens het leggen beschadigd.
 5. Aansluiten kopse kanten
  Om de houten vloer ook in e lengterichting netjes aan te laten sluiten gebruiken we een koevoet. Deze zetten we in de naad en trekken zo de vloerdelen op zijn plaats. Gebruik ook hier weer een afvalhoutje als bescherming. houten vloer leggen, hoe en wat

Vorige pagina: Houten vloer oliën
Volgende pagina: Waar kopen?