Print deze pagina

Onderhoud houten vloer

Houten vloer onderhouden,  vloeren van hout onderhoudenHet onderhoud van een houten vloer is erg belangrijk. Wilt u dat uw houten vloer de uitstraling blijft behouden waar u destijds voor gevallen bent, is onderhoud van de houten vloer noodzakelijk.

Naast het aankoop-aspect besteden we daarom op houten-vloer.eu ook aandacht aan het onderhoud-aspect waar een houten vloer mee te maken krijgt. Wanneer u de vloer namelijk op de juiste manier onderhoudt, heeft u vele malen langer plezier van uw houten vloer.

Onderhoud houten vloer - hoe pleeg ik onderhoud?

 

Een houten vloer is een natuurproduct dat het juiste onderhoud vereist. De ene houten vloer vraagt meer onderhoud dan de andere. Welke methode past nou bij welke vloer?

Onderhouden houten vloer, houten vloer onderhouden, onderhoudVoor houten vloeren wordt veel gebruik gemaakt van (europees) eiken, berken en grenen. Deze houtsoorten zijn zo geschikt voor verwerking tot houten vloer vanwege hun lange levensduur.

Onderhoud houten vloer: lakken, olieën of wassen?

De manier van onderhoud is mede afhankelijk van de gekozen afwerking. Is de vloer gelakt dan zul je de vloer anders moeten onderhouden dan een onbehandelde vloer. Raadpleeg hiervoor altijd voor de zekerheid de leverancier van de houten vloer.Zij weten alles van het onderhoud van uw vloer.

Onderhouden houten vloer

Ondehouden van de houten vloer begint met het regelmatig reinigen van de vloer:

  • Vuil en zand zijn funest voor de houten vloer en laten krassen achter. MEt een houten vloer is het dus belangrijk regelmatig te stofzuigen. (Je kunt een houten vloer beter stofzuigen dan vegen.
  • Voor reinigen van de houten vloer eerst nagaan of het middel niet bijtend is voor de houten vloer. Dit kan de beschermende lak of olielaag van de houten vloer aantasten.
  • Een geoliede houten vloer met vlekken en krassen is bij te werken met was of olie. Een gelakte houten vloer kunt u niet plaatselijk bijwerken.
  • Als uw houten vloer slatageplekken vertoont is het tijd voor een nieuwe afwerklaag. Afhankelijk van het materiaal kiest u de voorbehandeling. Bij sommige houten vloeren is reinigen voldoende, andere houten vloeren moeten volledig opgeschuurd worden.
  • Een massief houten vloer wordt meestal behandeld met een was of olie. Wanneer er sprake is van intensief gebruik kunt u de behandeling een aantal malen herhalen. Volg hiervoor de instructie op de verpakking.

Werken van houten vloeren

  • Houten vloeren kunnen werken, barsten en wat kromtrekken. Dit is inherent aan de keuze voor een houten vloer. De kwaliteit van het hout en de manier van leggen van de houten vloer is hierin wel belangrijk, maar de houten vloer blijft een natuurproduct dat onder invloed van vocht en temperatuur wat kan gaan werken. Het is dus mogelijk dat de houten vloer van tijd tot tijd gerepareerd dient te worden.
  • Om het werken van de houten vloer te beperken is een constant klimaar in de ruimte een pré.
  • Neem vocht snel op van de vloer. Heeft u water gemorst, zorg dan dat u de houten vloer snel droogt.

Een goed onderhouden houten vloer is immers de kroon op een mooie huiskamer.


Vorige pagina: Houten vloer kopen
Volgende pagina: Houten vloer lakken